Fenyő D. György a tankönyvtörténelemről és az egyentankönyvekről

2019. február 1-jén Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke és Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének (ME) alelnöke volt a Beszélő folyóirat vendége a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában. Mink András történész és Révész Sándor újságíró elsősorban arról kérdezte a vendégeket, hogyan bontakozott ki a magyarországi rendszerváltás után a tankönyvpiac, és hogyan jutott el a hazai oktatás újra az egyentankönyvekig.

„Elképesztően izgalmas volt a kilencvenes éveknek az irodalomtankönyv-kínálata – idézte föl a műsorban a rendszerváltás utáni évtizedet az ME alelnöke. – Ezek között máig vannak olyanok, amelyeket érdemes lenne újra kiadni, újra fölfedezni. Aztán a kétezres években volt egy rendkívül korszerű központi fejlesztés, a Szövegértés-szövegalkotás program, ami, azt gondolom, messze a legkiválóbb tankönyvsorozat és – a tankönyvvel együtt járó – teljes pedagógiai infrastruktúra volt. Tehát amikor mi ma az egytankönyvűséget minősítjük, akkor ehhez az állapothoz viszonyítunk. Nem a rossz egykönyves rendszerhez, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest, hanem egy nagyon gazdag kínálathoz és egy nagyon innovatív fejlesztéshez képest léptünk vissza.”

A  beszélgetés a TTE honlapján és YouTube-csatornáján is meghallgatható.

Fenyő D. György a Szülői Hang közösségi oldalának február 22-én közzétett videójában is beszél az egyentankönyvekről: „Nem lehet jó ugyanaz a könyv minden iskolában, minden iskolatípusban, minden gyereknek. Azt gondolom, hogy az egyenlőségre a differenciálás vezet, az, hogyha mindenki azt kapja, ami neki való, és ezáltal tud fejlődni. Az egyentankönyv nagyon nagy baj a gyerekekkel szemben, de ugyanekkora baj a tanárokkal szemben is. Teljesen megszünteti a pedagógiai innovációt, tehát a szakmának azt a fejlődését, amire pedig a kilencvenes meg a kétezres években sok-sok példát láttunk” – mondja a videóban az ME alelnöke.

A rádióműsorban és a videóban is megidézett Szövegértés-szövegalkotás program tanulói munkafüzetei és tanári útmutatói az ME honlapján (itt) érhetők el.

 

A Szülői Hang Közösség „Mentsük meg a gyermekeink tankönyveit!” címmel közzétett kiáltványáról a szervezet honlapján és közösségi oldalán tájékozódhatnak. A felhíváshoz kapcsolódó videók szintén a közösségi oldalon (itt) tekinthetők meg.

 

Fenyő D. György a tankönyvtörténelemről és az egyentankönyvekről” bejegyzéshez 3ozzászólás

Hozzászólás