Ketten egy új könyvről – Fűzfa Balázs és Szarka Judit kritikája Fenyő D. György módszertani kötetéről

Az Élet és Irodalom 2022/43. számában jelent meg Fűzfa Balázs és Szarka Judit kritikája Fenyő D. György Az irodalomtanítás módszertana című kötetéről. „»Az irodalomtanítás virágkorá«-t jómagam 1978-tól 2020-ig számolom – írja Katedrán innen és túl című kritikájának bevezetőjében Fűzfa Balázs. – Az első évszám a szöveg-, valamivel később a probléma- és élményközpontúság felé való nyitást és a sokszínűséget jelöli az új reformtantervvel és a Szegedy-Maszák Mihály-féle gimnáziumi tankönyvek megjelenésével, a második a legújabb NAT-ot, azaz a szellemi bezárkózást, ismeretközpontúságot és a vaskalaposságot jelzi. // Fenyő D. György e virágkor lezárultával csinálta meg azt, amire évtizedek óta vártunk. Amiképpen a Bánk bán húsz év magyar drámairodalmát koronázta meg 1819-ben, úgy ez a két vaskos kötet ennek a 42 évnek a szimbolikus összegzése. Azoknak a törekvéseknek a záróköve, egyben emlékműve, amelyek a magyarországi irodalomtanítást e bő négy évtizedben jellemezték: mindenekelőtt a szabad módszer- és a szabad tankönyvválasztásé. Az irodalomtanítás ügye azonban sajnálatosan másképp alakult 2020. január 31-e óta, mint ahogyan korábban reménykedtünk benne.”

Szarka Judit hasonlóan vélekedik „…Egész népemet fogom…” című kritikája zárszavában: „A könyvbe belemerülő olvasó sajátos feszültséget élhet át: mintha a szöveg azt sugallná, hogy szabadon és mintegy korlátlan időben lehet munkálkodni azon, hogy a diákokkal való interakcióban kölcsönösen képezve egymást, értő olvasók generációi nőhessenek fel. Mintha az iskolák túlnyomó többsége nem lenne autonómiájától megfosztva, mintha a tankönyvpiac szabad volna, mintha a pedagógus-életpályamodell követelményei nem lennének dilettáns módon legyártottak és megalázóak.”

Az Élet és Irodalom 2022. október 28-án megjelent lapszámában publikált két kritika a hetilap honlapján – itt és itt – egy rövid reklám megtekintése után töltődik be. Fenyő D. György kétkötetes módszertani kézikönyve a Tea Kiadó honlapján és az Írók Boltjában vásárolható meg. (A tartalomjegyzék és az előszó, valamint az első kötet egyik fejezete a kiadó honlapján – itt – online is olvasható.) A kötet bemutatójáról honlapunkon itt írtunk – ebben a bejegyzésben a könyvbemutató felvétele is megtekinthető. Az irodalomtanítás módszertanáról eddig megjelent kritikák hivatkozásai bejegyzésünk végén érhetők el. A Magyartanárok Egyesületének könyvsorozata, a Könyvtár és Katedra korábbi kiadványairól honlapunkon – itt – találnak részletes információkat. A sorozat kötetei közül a Hézagpótlás és az Olvasóközpontú irodalomtanítás a Tea Kiadó online boltjában – itt és itt – vásárolható meg.

SAJTÓMEGJELENÉSEK

A tanítás alkotó értelmiségi munka – Beszélgetés Fenyő D. Györggyel (Kölöknet, 2022.06.12.)

Ne ásítozz! Olvass! – Fenyő D. György könyvét ajánlja Terjéki Ildikó (OFOE, 2022.08.29.)

A meséktől a felnövésig – Vinczellér Katalin beszélget Fenyő D. Györggyel (Pagony Podcast, 2022.09.03.)

Fűzfa Balázs: Katedrán innen és túl (Élet és Irodalom, 2022.10.28.)

Szarka Judit: „…Egész népemet fogom…” (Élet és Irodalom, 2022.10.28.)


A borítókép forrása az Írók Boltja közösségi oldala.

Hozzászólás